• Регистрација
Посјета Градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
петак, 12 март 2021 17:01

img 9610-2

Да су општина Калиновик и град Источно Сарајево уско везани по многим питањима и међусобној сарадњи, говори и данашња посјета нашој општини од стране Градоначелника господина Љубише Ћосића. Том приликом су Начелник општине Радомир Сладоје, замјеник начелника Ђорђе Сладоје и Предсједник Скупштине општине Драган Ждрале са Ћосићем разговарали о више различитих тема.

Најзначајнија је свакако туризам и по том питању договорено је да у оквиру понуде Туристичке организације Источно Сарајево своје мјесто нађу и туристички потенцијали на планини Зеленгори, као једном од највећих туристичких потенцијала општине и Републике Српске. На том подручју општина Калиновик планира изградњу туристичког комплекса, а прва фаза односи се на изградњу туристичке куће која ће бити окончана крајем маја текуће године. Израда регулационог и урбанистичког плана туристичког комплекса је већ у току, о чему је општиско руководство упознало Градоначелника. На састанку је било ријечи и о сарадњи између града и општине у погледу сакупљања, прераде и пласмана љековитог биља и осталих шумских плодова.

Договорено је и да се посредством Градске управе града Источно Сарајево, заједно са Универзитетом у Источном Сарајеву, презентује идеја о поновном отварању огледног добра на Гвозну које је педесетих година прошлог вијека било у саставу Пољопривредно-шумарског факултета у Сарајеву и представљало змачајну научно-практичну базу за студенте.

Градоначелник је обећао да ће посредовати у остваривању контакта и сарадње са потенцијалним партнерима у вези са могућностима кориштења инфраструктуре за изградњу скијалишта на локалитету села Јелaшаца, гдје већ постоји предратна скијашка стаза дужине 1.100 метара. Ту је општини потребно помоћи у погледу добијања вертикалне инфраструктуре.

Договорено је и да институционална сарадња града Источно Сарајево и општине Калиновик буде на нивоу седмичне комуникације и заједничког наступа према Влади Републике Српске.

Према ријечима Ћосића, град Источно Сарајево ће помоћи и у намјери да дио финансирања Дома за старија лица Калиновик буде преузет од стране Владе Републике Српске и да можда на неки начин ова установа постане власништво Републике.

Разговарало се и о опцији да у „Херцеговачкој кући“, која ће бити смјештена у Источном Сарајеву, своје мјесто нађу и производи из Калиновика и да као такви представљају сегмент понуде „Калиновачке куће“. Прва „Калиновачка кућа“, са рестораном, биће крајем маја постављена на Зеленгори близу Бориловачког језера, у сарадњи општине и УНДП-а.

Када је у питању путна дионица Калиновик - Невесиње, тај пројекат ће се заједнички кандидовати према Влади Републике Српске и на тај начин повезати Источно Сарајево и Калиновик са херцеговачком регијом.

Начелник општине Радомир Сладоје истакао је да је ова посјета Градоначелника Љубише Ћосића представља изузетну част и задовољство за нашу општину, а енергија коју је пренио Градоначелник послужиће као значајан подстрек за развој општине.


Последње ажурирано петак, 12 март 2021 17:14
 
Copyright © 2024. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.